Website updaten

Je website updaten

Het is belangrijk om je WordPress-website regelmatig bij te werken. Wanneer je dit gaat doen, maak dan altijd een backup van je bestanden en database, zodat je je website kunt herstellen als er iets misgaat tijdens het updateproces.
Ik heb zelf via mijn provider een dagelijkse backup die ik hiervoor kan gebruiken. Als ik deze dan terug moet zetten heb ik nooit veel verlies van data.
De 2de optie waar ik gebruik van maak is de plugin All-in-One WP Migration. Ik heb hier de betaalde versie van, zodat ik altijd een backup kan maken. Mocht er iets mis gaan, dan kan ik een nieuwe WordPress omgeving installeren. Hierna installeer ik deze plugin en kan ik mijn backup-bestand uploaden, waardoor mijn website weer hersteld is.

Het wordt ook aanbevolen om eerst de updates op een testomgeving uit te voeren voordat je ze op de live website toepast, om mogelijke problemen te identificeren en op te lossen voordat je wijzigingen doorvoert op je daadwerkelijke website.
Het updaten van je WordPress versie, thema en plugins is belangrijk om de volgende redenen:

 1. Beveiliging: WordPress-updates bevatten vaak patches voor beveiligingslekken en kwetsbaarheden. Door regelmatig te updaten, zorg je ervoor dat je website beschermd blijft tegen potentiële bedreigingen en hackers. Verouderde versies van WordPress en plug-ins kunnen een gemakkelijk doelwit zijn voor kwaadwillende personen.
 2. Prestaties: WordPress-updates kunnen ook optimalisaties en verbeteringen bevatten die de prestaties van je website kunnen verhogen. Dit kan onder meer betrekking hebben op snelheidsoptimalisaties, bugfixes en efficiëntere code. Door up-to-date te blijven, zorg je ervoor dat je website soepel blijft werken en een goede gebruikerservaring biedt aan je bezoekers.
 3. Nieuwe functies en verbeteringen: WordPress is een dynamisch platform en wordt regelmatig bijgewerkt met nieuwe functies, verbeteringen en bugfixes. Door je website up-to-date te houden, profiteer je van deze nieuwe mogelijkheden en kun je gebruikmaken van de nieuwste functionaliteiten die WordPress te bieden heeft.
 4. Compatibiliteit: WordPress-updates kunnen ervoor zorgen dat je website compatibel blijft met de nieuwste versies van thema’s en plug-ins. Als je je WordPress-kernbestanden niet bijwerkt, kan het zijn dat sommige plug-ins of thema’s niet goed meer werken of conflicten veroorzaken. Door je website up-to-date te houden, minimaliseer je het risico op compatibiliteitsproblemen.
Als je regelmatig je website update dan verloopt het proces over het algemeen soepel omdat WordPress, je thema en plugins goed op elkaar afgestemd blijven. Maar het komt wel eens voor dat er iets mis gaat en dit heeft vaak met de compatibiliteit te maken. Wat doe je dan? 
Er zijn gelukkig verschillende mogelijkheden om de verschillen de problemen op te lossen. 

Meest voorkomende oplossing

Heb je problemen met updaten en wil je het probleem lokaliseren? Weet dan dat dit vaak in het thema of de plugins zit.

Schakel als eerste dus de plugins en thema’s uit:
Het is mogelijk dat een conflict met een plugin of thema het updateproces verstoort. Probeer alle plugins tijdelijk uit te schakelen en schakel eventueel over naar een standaardthema zoals Twenty Twenty (jaar) om te zien of het probleem hiermee wordt opgelost.

Als alles uitgeschakeld is kan je proberen om per plugin te updaten. Als je vervolgens alle plugins hebt geupdate kan je ze weer activeren. 
Je kan ook per plugin updaten en activeren. 

Bovenstaande lost vaak je problemen op.

Meest voorkomend probleem

Tijdelijk niet beschikbaar vanwege gepland onderhoud

Melding: Tijdelijk niet beschikbaar vanwege gepland onderhoud

Deze WordPress foutmelding komt door een onvolledige update van WordPress of een WordPress-plugin of thema. Soms gebeurt ook dit door een time-out van de server. Het scherm verschijnt in principe altijd als WordPress bezig is met het installeren van updates van de core, thema’s of plugins en verdwijnt automatisch na de update. Maar soms gaat er iets mis en blijft de melding staan. Dit is vervelend, want dan kom je niet meer bij je website of je backend.

Gelukkig is het probleem vrij eenvoudig op te lossen:
Je logt in via FTP (bijvoorbeeld via FileZilla) op je server en verwijdert het bestand “.maintenance”. Daarna zou je website weer normaal moeten functioneren.

Heb je geen FTP, dan bieden veel hostingproviders tegenwoordig ook de mogelijkheid om je bestanden te bekijken en te bewerken via je klantenlogin.
Als de update mislukt is, kun je het nogmaals proberen. Als het blijft mislukken, dan kan je contact opnemen met je hostingprovider of zelf het probleem proberen op te lossen.

Kan je het probleem voorkomen?
Het probleem is niet altijd te voorkomen, maar je kan wel rekening houden met de volgende regels:

 1. Zorg ervoor dat de gebruikte plugins altijd compatible zijn met de gebruikte WordPress versie.
 2. Voorkom dat je meerdere plugins tegelijkertijd update en doe dit één voor één.
 3. Update je WordPress-core, thema en plugins regelmatig

WordPress plugins uitschakelen

Het mislukken van een plugin-update komt wel eens voor. Dat alles in een keer goed gaat of goed blijft gaan is utopisch.
Een defecte plug-in kan ervoor zorgen dat je WordPress-website niet meer wordt geladen en dan kan je via de beheerderspagina de plugin uitzetten.
Het komt echter ook voor dat de beheerderspagina van de website ontoegankelijk wordt. In dat geval moet je elke plug-in handmatig uitschakelen om de boosdoener te vinden. Hieronder de 3 manieren om plug-ins uit te schakelen uitgelegd.

Via CMS

Ga in je CMS naar de plugins overzicht pagina en daar kan je de plugin deactiveren.Dit is de makkelijkste manier.
Later kan je de specifieke plug-in opnieuw installeren. 

Via FTP

De eerste stap is om verbinding met je site te maken via FTP. Hiervoor heb je het volgende nodig:

 • Een FTP-client – FileZilla is een goede gratis optie
 • Je FTP-gegevens –  deze krijg je via je hostingprovider

Zodra je met succes verbinding hebt gemaakt met via FTP, zie je het volgende scherm:

Vervolgens navigeer je naar de wp-content map.
In de map wp-content zou je een map met de naam plug-ins moeten zien. Klik met de rechtermuisknop op deze map en hernoem deze naar bijvoorbeeld plugins_old.
Alle plug-ins zijn nu uitgeschakeld en je zou weer toegang moeten hebben tot je WordPress-dashboard.

Nadat je weer toegang hebt gekregen tot je WordPress-dashboard (het is essentieel dat je je WordPress-dashboard opent voordat je deze stap voltooit),
kan je de map plugins_old terug hernoemen naar de oorspronkelijke naam “plugins”.
In je WordPress-dashboard kan je de plug-ins indien nodig weer handmatig activeren.

Het is ook mogelijk om een enkele plugin te deactiveren met FPT
Als je weet dat je slechts één plug-in hoeft uit te schakelen om het probleem op te lossen, kan je het volgende doen:

 1. Blader naar de map met plug-ins en zoek de map voor de plug-in die je wilt deactiveren.
 2. Klik met de rechtermuisknop op de map en hernoem deze naar zoiets als plugin-name_old
 3. Vervolgens kan je weer inloggen in de admin zoals hierboven beschreven.

Door het op deze manier te doen, wordt alleen die individuele plug-in uitgeschakeld – geen van uw andere plug-ins wordt beïnvloed.

In de meeste gevallen is de FTP-methode de gemakkelijkste manier om WordPress-plug-ins uit te schakelen als je geen toegang meer hebt tot je dashboard. Maar je kan je WordPress-plug-ins ook uitschakelen via phpMyAdmin.

Via Database

 1.  Log in op je database in phpMyAdmin
  Soms heb je meerdere databases. Om dan te weten dat je de juiste hebt kan je via ftp naar het bestand wp-config. Hier staat je database-naam in genoemd.
 2. Klik op de tabel wp_options
  Soms heet de tabel anders, maar er is maar 1 tabel met _options. Deze moet je hebben.

 3. De juiste rij selecteren
  Zoek de rij “active_plugins”. Deze bevindt zich meestal op pagina 2 in de optietabel.
 4. Schakel alle plug-ins uit
  Dubbelklik op het veld option_value voor active_plugins. (Dan kan je direct bewerken). Verwijder alle inhoud en druk op Enter om op te slaan.
  Alle plug-ins zijn nu gedeactiveerd.

  Schakel één of meerdere plugins uit
  Klik op wijzigen bij de regel “active_plugins”. Je ziet nu alle geactiveerde plugins.

  Voor het uitschakelen van alle plugins kan je de inhoud wissen en vervolgens plak je  a:0:{} in het veld.
  Het nummer achter de letter “a” definieert de huidige actieve plug-ins.
  Als er 5 plugins actief zijn dan begint de option_value met a:5. Dus als je een bepaalde plug-in wilt uitschakelen, verwijder dan het onderdeel van die plug-in uit option_value. En vergeet niet het actieve plug-innummer te wijzigen. van a:n tot a:n-1 waarbij n het aantal actieve plug-ins is.
  Hieronder een voorbeeld:
  a:5:{i:0;s:19:”akismet/akismet.php”;i:1;s:33:”classic-editor/classic-editor.php”;i:2;s:9:” hallo.php”;i:3;s:23:”loginizer/loginizer.php”;i:4;s:24:”wp-central/wpcentral.php”;}

  Waarbij de Akismet-plug-in wordt gedeactiveerd:
  1. Verwijderen van: i:0;s:19:”akismet/akismet.php”;
  2. Aanpassen van a:5 naar a:4
  a:4:{i:1;s:33:”classic-editor/classic-editor.php”;i:2;s:9:”hello.php”;i:3;s:23:”loginizer/ loginizer.php”;i:4;s:24:”wp-central/wpcentral.php”;}

  Nadat je de wijzigingen hebt aangebracht, sla je deze op en je plug-in of plug-ins zijn gedeactiveerd.

  Oke met bovenstaande 3 stappen kan je dus een of alle plugins deactiveren. Hiermee los je het probleem op dat er zaken mis gaan, maar je wilt uiteraard nog steeds je plugin updaten.

Je thema updaten

Als je je website veilig wilt houden en gebruik wilt maken van de nieuwste functies, is het belangrijk om je thema regelmatig bij te werken. 
Thema’s vormen het raamwerk dat het uiterlijk van jouw website bepaalt. Ze hebben ook invloed op andere aspecten, zoals snelheid, beveiliging en compatibiliteit, en bieden meestal extra functies voor aanpassingsmogelijkheden. Thema-ontwikkelaars werken voortdurend aan het verbeteren ervan. 
Er zijn verschillende manieren om je WordPress-thema bij te werken:

1. Vanuit het WordPress-dashboard
2. Handmatig
3. Met een FTP-client

Via CMS (automatisch)

Een van de gemakkelijkste manieren om een thema bij te werken is via het WordPress-dashboard.
Ga simpelweg naar Weergave > Thema’s en je ziet alle geïnstalleerde thema’s op jouw website. Als er een nieuwe update beschikbaar is voor een van de thema’s, zie je dat daar.
Om het thema bij te werken, klik je op de link “Nu bijwerken”.
Daarna start de update automatisch en krijg je een melding zodra het voltooid is. 

Naast het handmatig bijwerken van je thema, kun je ook automatische updates inschakelen.

Automatische updates inschakelen voor het thema
Om automatische updates in te schakelen, ga je naar de Thema-details van het thema dat je automatisch wilt bijwerken en klik je op de link Automatische updates inschakelen.
Op deze manier worden thema-updates automatisch gepland. Als je liever meer controle hebt en zelf wilt bepalen wanneer je je thema bijwerkt, kun je de automatische updates uitschakelen met dezelfde link.

Via CMS (handmatig)

Hoewel je je WordPress-thema eenvoudig kunt bijwerken vanuit je dashboard, zijn er situaties waarin je het handmatig moet doen. Bijvoorbeeld, als je een thema van een externe partij gebruikt, moet je het mogelijk handmatig bijwerken. Ook als er tijdens het bijwerken van je thema vanuit het dashboard een fout optreedt, moet je het mogelijk handmatig doen.

Om je thema handmatig bij te werken, moet je eerst naar de officiële website van het thema gaan en de nieuwste versie in .zip-formaat downloaden. 
Daarna ga je naar Weergave > Thema’s en klik je op Nieuwe toevoegen.

Vervolgens moet je het themabestand hier uploaden door op Thema uploaden te klikken. Kies het bestand dat je hebt gedownload van de themawebsite en upload het. Klik daarna op Nu installeren en het thema wordt geïnstalleerd op jouw website.

Aangezien je het thema bijwerkt, wordt gevraagd of je de nieuwe themabestanden wilt vervangen door de bestaande themabestanden. Om de update te voltooien, moet je ze vervangen.

Na voltooiing van de installatie, activeer je het thema en je bent klaar!

Via FTP

Een andere optie om je thema bij te werken, is het gebruik van een FTP-client. 

Voordat je begint, zorg ervoor dat je het .zip-bestand van het thema dat je wilt uploaden downloadt van de officiële themawebsite. Vervolgens pak je het uit in een map op je computer en ben je klaar om te beginnen.

Als eerste moet je een FTP-client zoals FileZilla, openen om verbinding te maken met jouw hostingaccount. 

Ga vervolgens naar de map wp-content/themes/.
Sleep vervolgens de uitgepakte themamap vanuit de verkenner naar de themamap in de FTP-client.

De bestanden worden geüpload naar jouw website. Wees geduldig, dit kan enkele minuten duren, afhankelijk van de bestandsgrootte en jouw internetverbinding. Aangezien je het thema bijwerkt, moet je de bestaande themabestanden vervangen door de nieuwe bestanden.

Ten slotte, nadat de upload is voltooid, ga je naar Weergave > Thema’s in jouw WordPress-dashboard. Je ziet het zojuist geüploade thema. Klik op Activeren om het bijgewerkte thema op jouw site te gebruiken.

Je plugins updaten

Meestal werkt het automatisch updaten van de plugins prima, maar wanneer het niet werkt is het ook goed om te weten hoe het anders kan. 

Via CMS (automatisch)

Ga naar de pagina Plugins binnen je WordPress dashboard. Hier zie je een melding dat een bepaalde plugin verouderd is
Klik op Update Now klikt om de plugin automatisch te updaten.
De nieuwste versie van de plugin wordt gedownload en geïnstalleerd. 

Via CMS (handmatig)

Om je plugin handmatig bij te werken, moet je eerst naar de officiële website van de plugin of WordPress gaan en de nieuwste versie in .zip-formaat downloaden. 
Daarna ga je naar Plugins  en klik je op “Nieuwe plugin”  toevoegen.

Vervolgens kies het bestand dat je hebt gedownload en upload het. Klik daarna op Nu installeren en de plugin wordt geïnstalleerd op jouw website.

Aangezien je de plugin bijwerkt, wordt gevraagd of je de nieuwe plugin wilt vervangen door de bestaande bestanden. Om de update te voltooien, moet je ze vervangen.

Via FTP

Een andere optie om je plugins bij te werken, is het gebruik van een FTP-client.
Voordat je begint, zorg ervoor dat je het .zip-bestand van de plugin downloadt van de officiële website. De gemakkelijkste weg hiervoor is door op de plugin pagina details te bekijken van de plugin. Vervolgens download je het zip-bestand en pak je het uit in een map op je computer en ben je klaar om te beginnen.

Als eerste moet je een FTP-client zoals FileZilla, openen om verbinding te maken met jouw hostingaccount.

Ga vervolgens naar de map wp-content/plugins/.
Geef de map van de plugin op de server een andere naam, bijvoorbeeld: n-old
Sleep vervolgens de uitgepakte themamap vanuit de verkenner naar de themamap in de FTP-client.
N.B. Alhoewel je ook meteen de oude plugin kan verwijderen, zorgt het laten staan ervoor dat je de bestanden meteen terug kan zetten als er iets misgaat. Nadat je hebt gecontroleerd dat alles naar behoren werkt, moet je alsnog de oude versie verwijderen.

De bestanden worden geüpload naar jouw website. Wees geduldig, dit kan enkele minuten duren, afhankelijk van de bestandsgrootte en jouw internetverbinding.

Ten slotte, nadat de upload is voltooid, ga je naar de plugins pagina in je dashboard om te controleren dat je de laatste versie geïnstalleerd hebt.
Controleer ook dat de plugin nog altijd geactiveerd is.
Als je geen bugs ziet, zou je nu de oude map moeten kunnen verwijderen van je server, via het FTP programma.

Let op: totdat je deze oude map verwijderd, zou het kunnen dat je de plugin twee keer ziet op het tabblad Plugins. Dat is normaal en logisch, en zou weg moeten gaan zodra je de oude map verwijdert.
Je plugins zouden nu helemaal up to date moeten zijn. Omdat geen van deze dingen een impact heeft op de WordPress database, zouden alle instellingen van de plugin nog precies hetzelfde moeten zijn.

Scroll naar boven